icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Yenilikçi Karolarla Modern Brütalizme Geçiş

Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından beri mimari ve tasarımdaki etkisi devam eden brütalizm, iç mekan ve yaşam alan tasarımlarında yeni yaklaşımlarla ikinci baharını yaşıyor.

  • 15 Eylül,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 281 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Brütalizm ham beton, geometrik formlar ve kaba, bitmemiş dokuların ön planda kullanımıyla kendini belli eden, yirminci yüzyılın ortalarında yükselişe geçmiş bir mimari tarz. Sıklıkla devlet daireleri, üniversiteler ve toplu konutlar gibi kamu yapıları ile ilişkilendirilse de etkilerini çok geniş alanlarda görülür. Akımın temel amacı modern ve temiz bir estetik ile işlevsel, düşük maliyetli yapılar inşa etmektir. "Brütalizm" terimi, "ham beton" olarak tercüme edilen Fransızca "béton brut" ifadesinden türetilmiştir.

Çağdaş iç tasarımda, sık sık hammaddelerin ve cesur, geometrik şekillerin birlikte ahenk içerisinde kullanımını vurgulayan brütalist estetiğe olan ilgi son yıllarda yeniden canlandı. Bu yükselen ilgiyi özellikle beton, metal ve taş malzemeleri içeren mobilyalarda, aydınlatma elemanlarında ve dekoratif objelerde gözlemliyoruz. Pürüzlü dokular ve tamamlanmamış yüzeyler de tasarımcılar tarafından ham, endüstriyel bir görünüm elde etmek için daha sık kullanılmaya başlandı. Öte yandan, brütalizm yaşam alanlarındaki modern yorumları, daha davetkâr ve rahat bir alan yaratmak için stilin sertliğini sıcak ahşaplar veya doğal tekstiller gibi daha yumuşak unsurlarla dengeleme eğiliminde. Modern tasarımı ve işlevsel minimalizmi geniş kitlelere ulaştırmak güdüsü ile doyan bu sosyal mimari akımın günümüzdeki iç mekan tasarımlarına olan yansıması; stile, fonksiyonel tasarıma ve ham maddelerin güzelliğine vurgu yapan, cesur ve minimalist bir tutum olarak karşımıza çıkıyor.

Beton dökmeden brütalizm

Evet, bir eve brütalist bir hava vermek için tonlarca betona ihtiyacınız yok. Beton görünümlü veya ham dokulu gri tonlardaki karolar bu tarzı daha kolay ve esnek bir şekilde mekanlarınıza taşımakta kullanılabilir. Bu tip karoları, betonun endüstriyel görünümünü gerçek betonun maliyeti veya ağırlığı olmadan bir alana eklemenin mükemmel bir yoludur. Zeminlerde, duvarlarda, mutfakta tezgah arası ve hatta T-One by Kale gibi tezgah olarak dahi kullanılabilirler. Farklı seçenekler için Kale ve Kalesinterflex ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Brütalist bir estetiğe hakkıyla ulaşmak için karoların çelik, cam ve ahşap gibi diğer ham ve minimalist malzemelerle birleştirilmesini bir gereklilik olarak kabul edebiliriz. Sade, işlevsel mobilyalar, net hatlar ve geometrik formlar içeren dekor unsurları tercih edilebilir. Tungsten ampullü, endüstriyel tarzda aydınlatma armatürleri de brütalist bir atmosfer yaratmaya yardımcı olabilir.

Hangi karolar?

Modern bir brütalist tarza daha esnek, bütçe dostu ve az zahmetli yoldan ulaşmak için göz atmanız gereken fayans ve karo seçeneklerine de bir göz atalım. 

Beton karolar: Bu karolar, oturma odanıza kaba, endüstriyel bir görünüm verebilir. Farklı gri tonlarında gelirler ve kesintisiz bir zemin veya duvar tasarımı oluşturmak için kullanılabilirler.

Terrazzo karolar: Terrazzo karolar, mermer, granit veya betona yerleştirilmiş diğer malzemelerden yapılmıştır. Oturma odanıza modern ve sofistike bir görünüm verebilirler.

Kayrak taşı karolar: Arduvaz karolar, oturma odanıza kaba ve rustik bir doku kazandırabilen doğal bir taştır. Çeşitli gri tonlarında gelirler ve özellikli bir duvar veya şömine çevresi oluşturmak için kullanılabilirler.

Endüstriyel görünümlü karolar: Porselen karolar, beton, metal veya diğer endüstriyel malzemeler gibi görünecek şekilde yapılabilir. Çeşitli şekil ve boyutlarda gelirler ve bir özellik duvarı veya bir backsplash oluşturmak için kullanılabilirler. 

Ilımlı brütalist

Brütalist iç mekanlar ve yaşam alanları görsel olarak çarpıcı olabilse de, bazı insanlara fazla sade ve soğuk gelebilir. Bu tarz bir alanı brüt duruştan çok taviz vermeden daha ılımlı hale getirebilmek için endüstriyel estetiği yumuşak kumaşlar, doğal malzemeler ve renk patlamaları gibi daha sıcak, daha davetkar unsurlarla dengeleyin.

Organik brütalizm, geleneksel brütalist akımın ham, endüstriyel unsurlarını doğal, organik malzemeler ve biçimlerle birleştiren bir stildir. Bu karma mimari tarzın amacı; doğal malzemelerin tabiatından kaynaklanan kusurlarının ve dokularının güzelliğine vurgu yaparak hem brütalizm soğuk hamlığıyla uyumlu ve doğa ile bağlantısı olan alanlar yaratmak.

Evinizde organik brütalist bir görünüm elde etmek için işe; ahşap, taş ve deri gibi doğal malzemeleri tasarım temanızın içine dahil ederek başlayın. Mekana sıcaklık ve doku katmak için tercih edeceğiniz bu malzemeler mobilyalarda, döşemelerde veya dekor objelerinde kullanılabilir. Beyazlar, griler ve toprak tonlarından oluşan nötr bir renk paleti, ham ve doğal bir görünüm yaratmanıza yardımcı olabilir. Hem brüt hem de doğal malzemeleri tamamlayan bir renk patlaması eklemek için ayrıca yumuşak yeşil veya mavi tonları da mekana eklemeyi deneyebilirsiniz.

Mekanın doğal malzemelerini ve dokularını ön plana çıkaran özenle seçilmiş birkaç parça ile dekor açısından minimalizme ve sadeliğe odaklanın. Dokuma sepetler veya seramikler gibi bitkiler ve diğer organik unsurlar da endüstriyel hissi yumuşatmaya ve doğayı iç mekana getirmeye yardımcı olabilir.

Dengeleyen bitkiler

Ev bitkileri, brütalist bir iç mekanın ham, endüstriyel malzemelerine kesinlikle bir yaşam ve doğa dokunuşu ekleyebilir. Fayans ve karo seçenekleriyle yarattığınız brütalist yaşam alanınız için bitki seçerken, stilin minimalist estetiğine uyduklarından emin olun.

Sukulentler (etli yapraklı bitkiler) ve kaktüsler, az bakım gerektirdikleri ve tasarımınızda oluşturduğunuz geometrik formları tamamlayan heykelsi özelliklere sahip oldukları için brütalist bir iç mekan için ideallerdir. Kaynana dili, beton görünüm ve metal unsurların ham dokuları arasında yükselen dikenli yayvan ve dolgun yapraklarıyla popüler bir seçenek olarak öne çıkar. İç mekanın temiz hatlarını tamamlayan minimalist, heykelsi formlara sahip olan pothos sarmaşığı, kurdele çiçeği ve ZZ (Zamioculcas zamiifolia) bitkileri, brütalist bir alanla iyi ilişkiler kuran diğer az bakım gerektiren bitkilerden öne çıkanlardır.

Bu bitkiler için saksı seçerken alanın endüstriyel hissine ve kullandığınız karoların görsel diline uyması için beton veya metal gibi ham maddelerden üretilmiş ve yüzeyleri ince işlem görmemiş ürünlere yönelim. Duvara monte veya asma saksılar, tasarımınıza katmanlar eklerken yer tasarrufu sağlayarak brütalist evinize doğanın yeşilini çağırmanın mükemmel yollarından biridir.

Fayans ve karo üretimindeki inovatif yaklaşımla birden çok brütalist yaklaşımı evinizin içine uyum içinde taşımanızı sağlayacak kadar geniş ve esnek seçeneklere sahipsiniz. İyi bir planlama ve dengeli bir tutum ile sıcaklık, doğa ve ham modernizm arasındaki dengeyi arayan yeni nesil brütalist tasarımlar kendinizi güçlü bir şekilde ifade etmenin yolu olabilir.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler