icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Dekorasyonda Lüks Dokunuş Katan Dokular

Yaşam alanlarınızın dekorasyon stiline bir tutam lüks etkisi katmak için, o vurguyu anlatan malzeme ve dokuların gücünden yararlanmanız gerekir. Evinize lüksü taşıyacak materyaller bu yazıda sizleri bekliyor.

  • 8 Ağustos,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 450 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Evinizin tarzı nasıl olursa olsun, mekanın imajını değiştiren, daha lüksist bir çehre katmanıza, daha güçlü bir ifade oluşturmanıza yardımcı olabilecek bazı öğeler ve materyaller vardır. Bunlar klasik dokulardır ve prestij sembolüdürler. Eğer siz de evinizin bir konfor ve zarafet sığınağı olmasını istiyorsanız, dekorasyon sırasında kullanacağınız temel malzemelerin arasına birazdan açıklayacağımız materyallerden serpiştirirseniz, hem kendi odağınızdan şaşmamış hem de dekorasyonunuza daha lüks bir vurgu katmış olursunuz. Gelin bir eve ihtişam, incelik ve lüks duygusu kazandıran aktörleri yakından tanıyalım.

Tüm stillerin ortak noktası: Deri

Zamana meydan okuyan deri, farklı renk seçenekleriyle trend kürsüsünde kendine mutlak bir yer bulmuş, klasik bir malzemedir. Deri, çok yönlülüğü, dayanıklılığı ve doğasında var olan zarafeti ile iç mimarların daimi gözdesi olmuştur. Özellikle rustik, endüstriyel, klasik, farmhouse, chalet gibi temalarda tercih edilmesinin nedeni, doğal dokusu, kendine özgü kokusu, dokunma isteği uyandıran yüzeyi ve oturma ürünlerinden duvar panellerine yastıklardan bardak altlıkları veya tepsilere kadar her yüzeyde kendine yer bulmasıdır. Derinin en dikkat çekici özelliklerinden biri de aşınmaya ve yırtılmaya karşı dayanıklılığıdır. Diğer birçok malzemenin aksine deri zarif bir şekilde yaşlanır ve yüzeyinde zamanla zengin ve estetik bir eskime oluşur. Uygun bakım ile zamana dayanmasına rağmen onu eskimiş hali ile sevenlerin sayısı da oldukça fazladır.

Alında sizlere deri için köklü akımlardan bahsettik ama Retro gibi genç ve enerjik stillerde de deri malzemeyi görebilirsiniz. Yine de sofistike duruşu olduğu tarzlar, eski dönem akımlarıdır. Deri malzemenin en iyi arkadaşları ve mekanda onu en iyi tamamlayan dokular nelerdir diye soracak olursanız, size ahşap ve cam gibi yine doğal olan malzemeleri sayabiliriz.

Yüzeyde doğa ihtişamı: Masif ahşap

Ahşap, günümüz dekorasyonunda çok kullanılan bir malzeme. Ancak masif ahşap dediğiniz zaman ‘bir dakika’ diyerek duruyor ve saygı ile selamlıyoruz. 

Yüzyıllardır mobilyaya can veren, dünya tarihi kadar eski bir malzeme olan ahşabın, bütün haliyle ve başka malzeme ile karıştırmadan kullanımı demek olan masif, özellikle meşe, ceviz, kiraz ve kızılağaç gibi bert ağaç tipleri ile yapıldığında bir yaşam alanına statü, sofistike duruş ve kalite katar. Zengin tonlar, benzersiz damarlı desenler ve renk çeşitleri, her iç mekana organik bir çekicilik duygusu getirir.

İç dekorasyonda kullanılan ahşap zeminin hem lüks hem de topraklama duygusu getirdiğini ve bu alanda ‘tek’ olduğunu sözlerimize ekleyelim. Dokunsal nitelikleri ile şıklığı sakinleştiricilikle birleştirirken, yepyeni bir duyusal deneyim yaratır. Masif ahşap, doğal dünyanın güzelliğini ve dayanıklılığını hatırlatarak, bireylerin yaşam alanları ile dış ortam arasında uyumlu bir ilişki kurmasını sağlar.

Masif ahşabın en önemli avantajlarından biri de dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmasıdır. Periyodik bir bakım rutini ile masif ahşap, zamanın ruhuna uyumlanarak nesiller boyu yaşar. Sentetik malzemelerin aksine yıllar içinde karakterini ve çekiciliğini artıran zengin bir doku kazanır. Masif ahşaba yapılan yatırım, güzelliğini ve işlevselliğini yıllarca koruma yeteneği ile karşılığını verir. Dolayısıyla tarih kokan stillerin çoğunda ahşabın aristokratik kimyasını hissedersiniz.

Biraz da toplumsal faydasından bahsedelim mi? Ahşap, iyi yönetilen ormanlardan ve kullanılır ahşap üreten tedarikçilerden hasat edildiğinde iç dekorasyon için çevre dostu bir seçim olabilir. Çünkü odun yenilenebilir bir kaynaktır ve sorumlu ormancılık uygulamaları, ağaçların yenilenmesini sağlar. Ek olarak, masif ahşap ürünler, sentetik alternatiflere kıyasla daha düşük karbon ayak izine sahiptir. Bireyler, iç dekorasyon için masif ahşabı seçerek, tasarıma daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir yaklaşıma katkıda bulunabilir.

İster mobilya, dolap veya dekoratif vurgular için kullanılsın, ister mekan yüzeylerini giydirsin, masif ahşap, doğa ile bir bağlantı uyandıran sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratan en güzel dokulardan biri ve daima öyle olacak.

Katmanlar arasında zaman: Mermer

Lüksü yaşam alanlarına taşıyan en kadim materyallerden biri olan mermer, son yıllarda bir yükseliş daha yaparak yaşam alanlarında baskın olmaya başladı. Tasarımcıların gözdesi olarak hem mimaride hem de mobilya, aksesuar ve mutfak-banyo ürünlerinde kendini gösteren mermeri, tarih boyunca medeniyetleri büyüleyen zamansız güzellik ve zarafetin bir kanıtı olarak bilmekteyiz. Doğal damar desenleri, benzersiz renk çeşitleri ve pürüzsüz dokusu ile dekorasyon profesyonellerinin lüks listesinin başlarında olan mermer, hem zemin ve duvar kaplamalarında, hem mobilyalarda hem aksesuarlarda konuşan bir malzemedir. Parlaklığı ve yansıtıcı özellikleri ile mekan içinde büyüleyici bir ışık ve gölge oyunu yaratır.

Mermerin en dikkat çekici niteliklerinden biri, çeşitli dekorasyon stillerine uyum sağlayan çok yönlülüğüdür. Klasik ve gelenekselden modern ve çağdaşa, mermer girdiği her yere ihtişam ve zarafet katar. Ayrıca farklı renk ve desenleriyle kişiselleştirilmiş varyasyonlar yaratır. Örneğin ince gri damarları olan klasik beyaz Carrara mermerinden çarpıcı desenlere sahip dramatik ve cesur Calacatta mermerine kadar her mermer türü kendi karakterine ve kişiliğine sahiptir.

Tarih boyunca mermerin, zenginlik, prestij ve lüks ile ilişkilendirildiğini söyleyelim ve lüks konusunda çok iyi bir başlangıç olduğunu da ekleyelim.

Ve diğer doku ve renkler:

Otoritenin rengi: Mor

Eski uygarlıklara kadar uzanan bir tarihe sahip olan mor renk elde edilmesi sor, zahmetli ve pahalı bir pigment olduğu için kraliyet ve seçkinler için ayrılmış bir renk olarak tanınmış. Hatta Roma İmparatorluğu'nda, mor giysilerin sıradan vatandaşlar tarafından kullanılmasını yasaklayan yasalar çıkarılmış. Zaman içinde mor, bir prestij, zenginlik ve sosyal statü sembolü olmuş.

Bugün halen asalet, kraliyet ve kardinallik rengi olarak bilinen mor, yaşam alanlarına lüksü taşımanın en ideal yollarından biri. Bir duvarda, aksesuar gruplarında, sanat eserlerinde, perdelerde, bir kanepe/koltuk döşemesinde veya yastıklarda (hele de kadife dokuyla) mor kullanarak yaşam alanınıza zengin ve derin tonların asalet ve otorite duruşunu katabilirsiniz.

Dokunulmak ister:

Kadife 

Tekstil dünyasında kadife kadar zenginlik ve lüks hissi uyandıran çok az kumaş vardır. Görkemli dokusu ve zengin renkleri ile kadife, Orta Çağ döneminde asalet ve prestij ile eşanlamlı idi; bu da onu çok aranan bir kumaş haline getirdi. Lüks görünümünün yanı sıra kadife üretmek için gereken ince işçilik, onu bir zenginlik ve statü sembolü yaptı. Kadifenin en belirgin özelliği, boyutlu havı ve dokunsal yapısıdır. Pürüzsüzlüğü ve derinliği büyüleyici bir dokunma deneyimi yarattığından, kişinin elini kadife üzerinde gezdirmesi duyusal bir zevktir.

Dekorasyondan modaya uzanan geniş bir yelpazede kullanılan kadife, ışığı emmesi ve yansıtması ile tonlarına derinlik ve zenginlik katar ve bu sayede daha canlı ve doygun görünür. Derin mücevher tonlarından yumuşak pastellere kadar kadife, her tonu ile büyüleyici bir görsel deneyim yaratıyor ve bu da onu zamansız ve lüks materyallerden biri kılıyor.

Couple Goals: Siyah ve altın

Yaşam alanınızda sofistike bir görünüm yaratmak istiyorsanız lüksü yansıtan altın rengini siyahın asaleti ile buluşturabilirsiniz. Popülerliğini hiçbir zaman kaybetmeyen siyah ve altın rengi, göz kamaştırıcı bir birliktelikle mekânlara hem ciddiyet hem de gösteriş katar. Formal olmayı ve gizemi temsil eden siyahı, herhangi bir mekana derinlik ve belirginleştirme hissi için kullanabilirsiniz.

Öte yandan, parlaklığı ile altın, lüksü ve zenginliği ifade eder. Siyah ve altının eşleştirilmesi, zıt güç ve cazibe unsurları arasında uyumlu bir denge oluşturarak görsel olarak büyüleyici bir kombinasyon ortaya çıkarır. Ayrıca siyah ve altının farklı dekorasyon stillerine kolayca uyum sağlaması, modern ve minimalistten art deco gibi dönem stillerine kadar imza atabilmesi sayesinde kullanıldıkları mekanda hem dramatik hem de sıcak bir etki oluşur.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler