icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyo ve Mutfaklarda Sürdürülebilir Malzeme Seçimleri

Son yılların modadan dekorasyona, yemek kültüründen yaşam tarzına kadar tüm alanlarda söz sahibi olmayı başarmış bir kavramı var: Sürdürülebilirlik. Bu konunun her geçen gün zenginleşen detaylarını incelerken banyo ve mutfaklarda nasıl bir yer edinebileceğini de konuşmak istedik. Hangi malzemelerle banyo ve mutfaklarda sürdürülebilir seçimler yapabiliriz; bir bakalım.

  • 1 Mart,2024
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 164 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Çevresel etkileri olabildiğinin en azına indirgeyen, doğaya ait tüm kaynakları korurken aynı zamanda oluşturduğumuz atık üretimini de azaltmayı amaçlayan bir bakış açısı demek; sürdürülebilirlik. Yaşadığımız gezegene tüm duyarlılığımızla hareket ederek gelecek nesillere aynı kalitede bir hayat sunmak, bu nesillerin iyi bir hayat hakkına saygı duymayı da içinde barındırıyor. Farklı alanlarda farklı çözümlerle hayatın içinde bütünsel bir bakış açısıyla yaşamaya ihtiyaç duyan sürdürülebilirlik kavramı, bu içerikte ev yaşamımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz mutfak ve banyolarla birlikte ele alacağımız türden.

Çevreye saygılı seçimlerle sürdürülebilirlik kavramını destekleyeceğimiz evimizin üretim ve tüketim alanları olan banyo ve mutfaklar, hangi malzeme seçimleriyle bilinçli bir yöne evrilebilir, bunu konuşmak istiyoruz. Son teknolojinin nimetleriyle zenginleşen malzeme seçimleri, banyo ve mutfak dekorasyonunda akılcı çözümlerle daha doğru ve iyi bir yere doğru ilerliyor gibi görünüyor. Öyleyse, bu seçimlere yakından bakmakta fayda var.

Sürdürülebilir malzemelere yakından bakış

Sürdürülebilir malzemelerin üretimi, kullanımı ve geri dönüşüm koşulları, tamamen doğaya saygılı ve doğayla uyumlu kurallar bütününden ibaret. Neredeyse tamamı yeniden kullanılabilir ya da yeni bir forma evrilebilir malzemelerden oluşuyor. Öyleyse doğanın içinde ve onun gözetiminde yaşaması mümkün bu malzemeleri iç mekanlarda tercih ederek bilinçli bir tüketim çağına ayak uydurabiliriz. 

Teknolojinin getirdiği noktada doğanın içinden bir tasarımla gelmeyen, sadece atık miktarını ve kimyasal malzeme kullanımını da ortadan kaldıran bilinçli malzemeleri de unutmamak gerek. Özellikle klozetlerde kendi kendini temizleyebilen malzemeler kullanarak çamaşır suyu, klorak başta olmak üzere ağır ve tehlikeli kimyasalların tarihe karıştığı bir ev yaşamı elde etmek de mümkün. Bu açıdan bakıldığında teknolojinin sürdürülebilirliğe dolaylı desteği de ayrı bir tercih sebebi haline geldi bile.

ahsap sehpa uzerinde yuvarlak hasir depolama sepet, dogal bej tonlarda katlanmis havlu, naturel banyo dekor elemanlari, minimalizm

Sürdürülebilir malzemeler neler?

  • Yaşlı ağaçlardan elde edilmiş ahşaplar
  • Bilinçli ve ilaçsız üretilmiş pamuklar
  • Kontrollü toplanmış yünler
  • Yenilenebilen plastikler
  • Biyo-plastikler
  • Bambular
  • Geri dönüştürülebilen camlar

Yukarıda genel hatlarıyla sıraladığımız malzemelerin tamamı bilinçli bir bakış açısıyla hayatımıza girmeyi vadediyor. Bu malzemeleri en doğru seçimlerle evlerimizin her köşesinde kullanabiliriz elbette. Fakat ıslak alanlarda daha dayanıklı ve dikkatli seçimler yapmak durumunda olduğumuz banyo ve mutfağımızın dünyası, bambaşka. Buralarda hangi detaylara dikkat etmemiz gerektiği iyi düşünmemiz gerekiyor.

yeniden kullanilabilir orgu cantada meyveler, sebzeler, baget ekmek, sifir atik ve surdurulebilir paketleme alisveris konsepti

Banyo ve mutfaklarda hangi malzemeler olmalı?

Mutfak bölümünde en sık kullanıma maruz kalan alanlardan biri; tezgahlar. Dayanıklı ve kolay temizlenebilen yönüyle ahşap bir tezgâhı uzun yıllar kullanabilmek mümkün. Hem iyi bir görünüm hem de doğanın kalbinden kadim bir malzemeyi tercih edebilirsiniz. Diğer yandan küçük ya da büyük olarak düşünmeden mutfaktaki cam malzeme kullanımlarınızın tamamını geri dönüştürülmüş camlardan seçebilirsiniz. Özel koleksiyonlar dahilinde bulabileceğiniz bardak, tabak ve daha birçok detay, günlük kullanımlarınıza kadar sürdürülebilir bir hayatı işaret ediyor. 

Banyolarda özellikle bambu ahşap mobilyalar, hem neme dayanıklı hem de banyoların ihtiyaç duyduğu samimi ortamı güçlendirecek sürdürülebilir başka bir malzeme seçimi demek. Diğer yandan bolca ihtiyaç duyulan bambu sepetler, bambu iplikler ya da pamuklu bir içerikle üretilmiş bornozlar ve havlular, banyonun sürdürülebilir demirbaşları arasında adeta. Geri dönüştürülebilir metallerle tercih edebileceğiniz bazı aksamlar, hem neme dayanıklı hem de uzun ömürlü bir metal seçimi olarak mutfaklarda ve banyolarda ortak bir fayda sağlayabiliyor.

“İyi bak dünyana”

Mutlaka plastik olarak kullanmak isteyeceğiniz banyo ve mutfaktaki tüm plastik görünümlerini, geri dönüştürülmüş ya da biyo-plastik kategorisindeki malzemelerden seçmek oldukça kıymetli. Kimyasal bir kirlilik oluşturmadan, tamamen doğal temizlik ürünleriyle zenginleştirdiğiniz bu yeni sürdürülebilir dünyaya birey olarak katkı sağlayan tüm markaların ürünlerine öncelik vermek de püf noktalarından biri.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler