icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfakların Hygge Felsefesiyle Mutlu Bir Alana Dönüşme Ritüelleri

İskandinavya’nın her geçen yıl daha popülerleşen ve ardından dünyayı saran felsefesi “Hygge”, ev yaşamında saklı mutluluk halini tanımlıyor. Yaşam kozamız evimizin içinde bu iyilik halini korumak isterken mutfaklar özelinde neler yapabiliriz sorusunun da yanıtını arıyoruz bir yandan. Günün her saatinde var olabilen ev dinamiği mutfaklarda Hygge’den ilham alıyor, bahara hazırlanıyoruz!

  • 26 Mart,2024
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 105 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
vektorel cizgisel mutfak tasarimi grafikler kirmizi mutfak tezgahi cizimi

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasına bakarken İskandinavya’nın ilk sırayı kimseye kaptırmamasının bir sırrı olmalı! Bu kadar soğuk bir coğrafyada bu kadar sıcak kalabilen iç huzurun peşinde düştüğümüz son birkaç yılda sorularımıza yanıt olacak bir felsefeyle karşılaşıyoruz: Hygge.

Danimarkalıların mutluluk felsefesi olan Hygge, Danca bir kelime. Ruhun kendini sıcak hissetmesi gibi bir tanımlamaya tabii olsa da samimi bir yaşam alanı kurgulayabilmek anlamıyla daha bir bütünleşiyor. Bu kurgunun içinde güzel kokular, dingin bir dekorasyon, sade bir yaşam alanı ve keyifli anlara şahitlik eden bir atmosfer var.

cozy iskandinav mutfak modern ic mekan tasarimi, gri mutfak alt dolaplari, buyuk pencereli ferah mutfakta ahsap duvar raflari, siyah mutfak dolap kulbu

Bir hayat tarzı olarak: Hygge

Danimarka’dan çoook uzakta da olsak manifestolarını benimsememize engel değil. Bu mutlu coğrafyadan ilham alarak, felsefenin adımlarını izleyerek kendi hayatımıza uyarlamak elbette mümkün. Evimizin her alanında zenginleştireceğimiz bu felsefenin gerekliliklerini mutfaklarımızı odağımıza alarak değerlendirmeye ne dersiniz?

Birkaç adımda Hygge için mutfağımızda neler yapabileceğimize bir bakalım: 

1. İlk madde doğal bir gün ışığıyla desteklenen yaşam alanları yaratmaktan geçiyor. Yapay ışık olabildiğince ana değil dolgu ışığı olarak kullanılmalı, genel alanın günün farklı saatleri ya da farklı hava koşullarına göre loşlaşıp aydınlanmasına izin verilmeli. Gerektiğinde ise mum ışığından da destek alarak elbette. Bu kısımda mutfaklarda yoğun ışıklı tavan aydınlatmaları yerine tezgâh aydınlatmaları, yemek alanı için lokal aydınlatmalarla derinlikli alanlar yaratabilirsiniz. 

2. Anda kalabilmek, anda kalabilmek... Çokça karşılaştığımız bu cümleyi Hygge, sıkı sıkıya benimsiyor. Yaşadığımız anın tadını çıkarmaya odaklanabilmek çok zor elbette, fakat diğer yandan da her biri öğrenilebilir alışkanlıklardan ibaret. Öyleyse misler gibi kokan bir keki fırından çıkardığınızdaki heyecanınıza odaklanmayı unutmayın. 

3. Küçük anlar yaratmayı alışkanlık haline getirmeyi de unutmamak gerek. Favori lezzetiniz bir kahveyse örneğin, kahve saatlerini birer mutluluk ritüeline dönüştürmek için tezgahınızın bir bölümünü ya da mutfağınızın bir köşesini kahve barı olarak kurgulayabilirsiniz. Bu, eğlenceli minik bir an içinde kendinize ayırdığınız zamanı da temsil edebilecek.

4. Kalabalık sofraların ya da hoş sohbetlerin varlığını her daim diri tutmayı önemseyerek el birliğiyle keyifli bir akşamı tasarlamaya ya da uzun sürecek bir hafta sonu kahvaltısını sevdiklerinizle birlikte hazırlamaya, zenginleştirmeye özen göstermek anlamına geliyor. Mutfağınızın adası etrafında toplandığınız bir beş çayı saati örneğin... Kulağa keyifli geliyor, değil mi?

5. Anda kalırken, küçük anlar yaratırken, sevdiklerinizle bir anı paylaşırken... Sahip olduklarımıza şükretmeyi atlamamayı da öğütlüyor Hygge. Şükretmenin başlı başına bir terapi adımı olduğunu da iyi bildiğimiz kendi coğrafyamızla bu madde oldukça örtüşüyor, ne dersiniz?

6. Uyumlu olmak, Hygge için çok kıymetli. Mutfağınızın dekorasyonunda hem malzeme hem renk uyumunu ön plana alarak bir atmosfer yaratmak, daha sade ve daha huzur dolu bir mutfağa sahip olacaksınız demek. Üstelik tüm bunları yaparken belli bütçe ya da markalara takılı kalmadan, kendi hayatınızla uyumlu ve sadece beğeninizle seçilmiş bir dünya yaratmayı göz önünde bulundurmalısınız. Her mutfak bu şekilde eşsiz ve biricik olacak.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler