icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfağınızın Şekli Nasıl Olmalı?

Mutfak tasarlamanın ilk aşaması, doğru soruları sormak ve cevapları verebilmektir. Bu siz, yaşam tarzınıza uygun, ideal mutfak modeline ve yerleşimine götürür.

  • 4 Ağustos,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 277 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Size ilginç gelebilir ancak bir ev satın alırken ya da evinizi yenilerken ilk netleşmeniz gereken yer, salon değil mutfaklardır. Çünkü mutfağınızın konumu, büyüklüğü ve şekli, günlük yaşam trafiğinizi büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle mutfağınızın çalışma istasyonlarını saptayıp onu bir şekle oturtmaya çalışırken çok iyi düşünmeli ve etraflıca incelemelisiniz. O zaman size biraz yardımcı olalım:

Günümüz mutfaklarında birbirinden farklı modül yerleşimleri bulunuyor ancak en popüler olan mutfak şekilleri L formlar ve duvara paralel olan I formlar. Mutfağın kullanım sıklığı ve mekanın fonksiyonları gibi önemli kriterleri de hesaba katarak tam sizin sisteminize göre bir mutfak seçmek isteseniz, aşağıdaki soru başlıklarına cevap vermeliyiz.

SORU: Mutfağınızı ne sıklıkta kullanırsınız?

Mutfak tasarımı tam olarak bu soruyla başlar ve içinde ne kadar vakit geçirildiği ile doğru orantılı olarak olgunlaşır. Şayet mutfağına seyrek uğrayanlardansanız, mutfakta günlük olarak yemek pişiren birine kıyasla, fazla sayıda depolama alanına ve modüle ihtiyacınız olmayabilir. Ancak mutfağınız her gün restoran gibi çalışıyorsa, akıllı depolama çözümleri, teknoloji, dayanıklılık ve hijyen kriterlerle baş başasınız demektir ve doğru çözümlerle mutfağınızın potansiyelini en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

SORU: Mutfağınız siz veya aileniz için yeterince büyük mü?

Kullanıcı sayısına bağlı olarak mutfağın işlevleri değişir. İyi düşünülmüş bir mutfağın, tüm temel unsurları içermesi, estetik, depolama, işlevsellik ve aksesuarlar arasında doğru dengeye, kalabalık oranına göre de doğru konumlandırmalara sahip olması gerekir. Buradaki kullanıcı sayısı, ev sahipleri değil. İki kişilik bir ev yaşamınız olabilri ama her hafta sonu ordu ağırlıyor olabilirsiniz. Ya da dört kişilik bir aile olabilirsiniz ama okul, ödevler, kurslar derken daha kapalı devre yaşıyor olabilirsiniz. Burada önemli olan averajı alabilmektir. Şayet kalabalık denilebilecek bir grup, düzenli olarak davetli ise, mutfakta ayrı bir yemek alanı, ikiye ayrılmış hazırlık ve pişirme istasyonları, ada çözümü gibi cevaplar bulunması gerekir.

SORU: Mutfakta kullanmak istediğiniz malzemeler nelerdir?

Mutfağın işleklik oranına göre malzemeleri de farklılaşır. Dayanıklılık ve uzun ömürlülük sunan malzemeler, trafiği yoğun mutfakların birinci tercihleridir. Isıya, neme, çizilip-kırılmaya ve değişen çevre koşullarına dirençli materyallerle tasarlanan mutfak, çalışkan mutfak demektir. Diğer yandan estetik, şıklık, sofistike duruş veya doğallık, kusurlarla barışıklık, organiklik gibi farklı stil hedefleri de olabilir; elbette tümünün malzemeleri ayrıdır.

SORU: Dekorasyon stiliniz nedir? 

Stil dediğimiz kavram, çok kişiseldir ve zaman içinde değişebilir. Ancak, bir salon kadar hızlı değişmeyen bir alan varsa, o da mutfaktır. Mutfakların görünümleri sık sık değişmez; bu nedenle iyi düşünmelisiniz. Aslında en ideali, çok tarafsız, yalın ve düz görünümlü bir modele devam etmektir. Onu, istediğiniz anda aksesuarlar ve tekstillerle farklı stillere dönüştürebilirsiniz.

ZİRVEYE KOŞUYORLAR: L MUTFAKLAR VE I-I MUTFAKLAR 

L şeklinde mutfak hakkında bilmeniz gereken her şey

  • L şeklindeki mutfaklarda açık alanlar veya köşeler mümkün olan en işlevsel şekilde değerlendirilir. Özellikle de depolama konusunda.
  • Tezgahlar arasındaki 90 derecelik açı yerleşimi, her bir iş istasyonu arasındaki yürüme süresini azaltmaya yardımcı olur ve lavabo, ocak ve buzdolabı arasında bir denge kurar.
  • L formu, küçük ve orta ölçekli mutfakların en çok tercih ettiği modeldir. Üçgen şeklindeki açık alan, hazırlık, pişirme ve hatta temizlik için mutfağa kolaylıkla girilmesine yardımcı olur.

İpucu: L şeklindeki mutfağın çalışma trafiğinin kolaylaştırmak için, mutfak malzemelerinizi önce ayırın, sonra da eş nitelikte olanları gruplayın. Örneğin, sık kullandığınız mutfak aletlerini buzdolabına daha yakın yerleştirerek altın üçgeninizi kullanım açısından çok daha verimli ve işlevsel hale getirebilirsiniz.

L formlu mutfakların ‘olmazsa olmaz’ akıllı çözümleri

Çekmeceli kiler: Raf ömrü uzun malzemeleri saklamanın akıllıca bir yolu, mutfağa bir 

kiler rafı eklemektir. L şeklinde bir mutfağınız varsa, kileri en uzak noktaya ve dik bir modüle yerleştirebilirsiniz. Hatta mikrodalga veya fırın gibi cihazlarınızı da bu noktaya koyabilirsiniz.

Köşe ünite: Küçük alanların boşa harcanmasından hoşlanmayanlar için bir köşe ünitesi, L şeklindeki mutfağınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayabilir. Burası tencere-tava grubu, kavanoz gibi nadiren lazım olanlar veya baharat, bal, reçel gibi kolay erişilebilir malzemeler için kullanılabilir.

Mutfak adası: Bir ada, L şeklindeki mutfağın boşluğunu doldurur ve görünümü dikdörtgene tamamlar. Adayı hazırlık, pişirme veya depolama haricinde, yemek alanı olarak da kullanabilirsiniz.

I-I şeklinde mutfak hakkında bilmeniz gereken her şey

  • Karşı karşıya duran iki duvara karşılıklı yerleşmiş mutfak modeli olan I-I mutfaklarda, iki paralel tezgah, yani çalışma istasyonu bulunur. Farklı alanlarda çalışmak isteyen kullanıcılar için idealdir. 
  • I-I mutfaklar, temel ihtiyaçlarını bir alt-üst dolapta konumlamak, ikinci derecede ihtiyaçlarını ise öteki blokta tutmak isteyenler için mükemmeldir. 
  • Pişirme ve hazırlık alanı olmak üzere iki ayrı iş istasyonuna sahip olmanızı sağlar. Bu da mutfaklarında düzen ve temizlik isteyenler için büyük bir kolaylık yaratır.

İpucu: I-I mutfaklarda, genellikle aradaki koridor, başka bir alana ulaşmaya yarar. Ya bahçeye açılır, ya yemek alanına, ya terasa. Bu ayrılmış çalışma hali, mutfağın devamının bir buluşma noktası olmasını sağlar.

I-I mutfaklar hakkında bilmeniz gereken her şey

Hazırlık ve pişirme alanını birleştirme: I-I mutfaklarda, yıkama, kesme, doğrama gibi hazırlık niteliğindeki işlemler ile pişirme ünitesini, yani ocak grubunu tek bir blok ünitede, sunum ve son işlemleri ise karşısındaki ünitede gerçekleştirmeniz gerekir.

Kiler: Duvarlarınızdan birini kiler olarak kullanmak, mutfak alanınızda yer açmanın harika bir yoludur. Bunu yapmak için, uzun bir kiler deposu tasarlayabilirsiniz. 

Üst dolap altına raf: Baharatlar, çeşniler ve günlük malzemelerinizin göz hizasında olmasını seven biriyseniz üst dolapların altına bir raf ekleyebilirsiniz. Ayrıca, çatal bıçaklarınızı, kaşıklarınızı ve diğer temel malzemelerinizi rafın altındaki kancalara asabilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler