icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Ortak Kullanılan Çocuk Odaları İçin Tasarım Fikirleri

Eviniz, çocuklarınızın ayrı odalara sahip olmasına yetecek büyüklükte olmayabilir. Bu durumda mekan paylaşmayı herkes için çok daha keyifli hale getirebilecek birkaç yaratıcı fikre ne dersiniz?

  • 24 Nisan,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 922 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Evde yeterli sayıda yatak odası yoksa ve çocuklarınız aynı odayı paylaşıyorsa, onlar için bu alanı hem daha verimli hem de eğlenceli hale getirmek için birtakım değişiklikler yapabilirsiniz. Bu ilk bakışta size biraz zor gibi görünebilir. Çünkü her çocuğun kendi dünyası ve kendi beğenileri vardır. Dolayısıyla her çocuğa ayrı ayrı hitap edebilecek bir dekorasyon, hem yaratıcılık, hem de fonksiyonel düşünce gerektirir. Ancak bundan hiç korkmayın. Yapacağımız öneriler listesi ile ortak yaşamı onlar için daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Ama temel kuralı sakın unutmayın: Yaşlarına bağlı olarak, çocuklarınıza ne istediklerini sormalı ve fikirlerini dinleyerek odalarının tasarımına dahil etmelisiniz. Şayet odanın tamamında birbirine uyumlu mobilyalar kullanmaya karar verdiyseniz, mix match mobilyalar veya tekstiller seçebilir ve aynı stili farklı ürünleri kombinleyerek kurgulayabilirsiniz.

Tek oda mı, ayrı odalar mı?

Çocukların ayrı odalarının olmasının veya ortak oda kullanımının artıları ve eksileri var. Bazılarımız daha fazla mahremiyet ve daha uzun uyku süreleri için çocuklara kendi odalarını vermek için ne gerekiyorsa yapacakken, diğerleri yer olsa bile tek odayı paylaştırmak istiyor. Ayrı oda, bireysel sorumluluk, özgüven ve kişisel seçim yapabilme yeteneği gibi kanatları iyileştirirken aynı odada yaşamak, kardeşlerin müzakere etmeyi ve bağ kurmayı öğrenmelerini sağlıyor.

Gelin ortak yatak odasında işe yarayacak dekorasyon fikirlerine birlikte bakalım:

Ortak renk paleti

Dekorasyon için onların zevklerini temsil eden, ortak bir renk paleti seçerek işe başlayabilirsiniz. Çocuklarınızdan favori renklerini seçmelerini isteyin ve bu iki rengi farklı renklerle tamamlayıın. Böylece odalarının rengi konusunda tartışmaya girmezler. Eğer seçiminizi dikkatli yaparsanız birkaç yıl sonra bile zevklerine uygun, estetik açıdan hoş bir yatak odasına sahip olurlar.

Örneğin nötr bir renk düzeni kullanırsanız doğanın getirdiği olumlu hislerle dolu (hatta biraz da gizemli) bir ortam sağlarsınız. Bu alanı oyuncaklar ve duvarlarda kullanacağınız tablo ya da sticker’lar ile kişiselleştirebilirsiniz. Doğa ve yeryüzü kaynaklı renkler zamansızdır ve çocuklarınız büyüdükleri zaman bile modası geçmez. 

Diğer yandan renkler, ruh halimizi ve nasıl hissettiğimizi etkileyen öğelerdir. Bu nedenle çocukların kendilerini sakin hissetmelerini sağlayacak, onları duyusal olarak aşırı yüklemek yerine yumuşatacak, yatıştırıcı ve rahatlatıcı pastellerden oluşan bir palet kullanmak daha iyi bir fikir olabilir.

Ayrı uyku köşeleri yaratın

Yatakları yan yana veya ranza sistemiyle yerleştirmek yerine çapraz köşelere konumlamak, hem odayı akıllıca bölmenize yardımcı olur, hem de her bir çocuğun kendi özel alanına sahip olmasını sağlar. Her iki yatağı karşı köşelere yerleştirerek ve odayı ikiye bölerek (bir perde, paravan, odanın yarısını kaplayacak bir panel veya kitaplık gibi bir separasyon ile) çocuklarınızın her birine ayrı bir alan yaratmış olursunuz.

Elbette ki geleneksel ranza düzeni de iki çocuğun küçük bir yatak odasında uyuması için en iyi pratik edilmiş yoldur. Ancak, ihtiyaçlarının değiştiği farklı yaşlardaki çocuklar için pek işe yaramayabilir. Hala yatma vakti hikayelerini seven daha genç bir çocuğunuz varsa ve yatağın yanına bir sandalye çekebilmek istiyorsanız, alternatif bir yatak düzeni düşünebilirsiniz. Bu, L şeklinde yani 90 derecelik bir açıyla yerleşecek tek kişilik iki yatak ile yapılabilir.

Paylaşılan depolama alanı

Paylaşıma açık bir çocuk odası tasarlarken özel depolama alanı yaratmak en önemli noktalardan biridir. Her çocuğun kişisel eşyaları arasına net sınırlar koymak, muhtemelen onları daha sonraki tartışmalardan kurtaracaktır. Çift komodin, alan uygunsa iki gardrop veya çift şifonyer, her iki çocuk için de yeterli depolama alanını sağlayacaktır. Ayrıca yataklarını bazalı tercih ederseniz oda içerisinde fazlalık yapan ürünleri ortadan kaldırarak daha sakin bir oda elde edebilirsiniz.

Şayet baza değil de altı çekmeceli karyolalarınız varsa, çekmecelerin hangi tarafa doğru açıldığından emin olun. Her iki yatağın çekmecelerinin, karşı alanı meşgul etmeden açılabilmeleri gerekir. Çünkü iki çocuğunuz en iyi arkadaş olsalar bile, paylaşılan yatak odası depolaması, bir felaketin habercisi olabilir.

Ek olarak, üst ve alt ranzanın yanına birer askı rayı yerleştirebilir ve saklama sepetlerini veya çantalarını ona asabilirsiniz. Bu sistem, çocuklarınızın eşyalarını ayrı ve yataklarından kolayca erişebilecekleri bir yerde tutmalarına yardımcı olacaktır.

Farklı duvar dekorları

İki kişilik bir çocuk odasını birbirinden ayırmak için yapabileceğiniz bir diğer çözüm de, farklı duvar dekorları kullanarak alanı ayrıştırmaktır. Her çocuğun alanını, ona özel bir hale getiren mesajlar, fotoğraflar, tablolar ve posterlerle süsleyebilir, duvarlarını çocuğunuzun zevkine hitap edecek şekilde dekore edebilirsiniz.

İsimlerle kişiselleştirme

Çocuk odalarında 'ama bu benim' tartışmaları bir klasiktir, bunun sayısını biraz azaltmak için mümkün olan her şeyi kişiselleştirmenizi tavsiye ederiz. Çocuklarınızın adlarını dekoratif olarak çeşitli noktalarda kullanmak, onların kişisel alanlarını oluşturmanın hem eğlenceli hem de kolay bir yoludur. Bu sayede kardeşlerin kendilerini ifade edemeyecekleri gibi bir ihtimal kalmaz. Bunun için yataklarına, üzerine isim işlemeli özel nevresimler ve yastıklar ekleyebilir ya da kalemlik, dosya, dolap künyesi gibi noktalarda ismini, onun da hoşuna gidecek bir tipografiyle kullanabilirsiniz.

Odaya bir mahremiyet köşesi kurma

Her çocuğun arada sırada yalnız kalmaya ihtiyacı olabilir. Bazen de odada kardeşiyle birlikte oynayacağı, kapalı bir dünyaya… Dolayısıyla yatak odalarına kuracağınız bir çadır her iki işe de yarayacaktır. Çadırda birlikte oynamayı ya da birbirlerinden uzaklaşmak için bir alan olarak kullanmayı seçebilirler.

Bu çadırı oluşturmak için, tavana bir S kanca takmanız, geniş bir kumaşı tam ortasından S kancaya takmanız ve her köşesini de zeminde farklı noktalara sabitleyebilirsiniz. Ya da hazır satılan kızılderili stili çadırlardan satın alabilir, sonra içini de sıcacık kilim ve minderlerle doldurabilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler