icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Kaleseramik’ten AKM’nin Kalbine Görkemli İmza

Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de sanat belleğinde iz bırakan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, önceki mimarisine selam gönderen yeni yüzüyle büyük bir heyecanla, kapılarını sanatseverlere açtı.

  • 4 Mart,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 1050 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

AKM'nin kalbinde yer alan ‘Kırmızı Küre’, Kaleseramik’in kadın istihdamına destek amacıyla Çanakkale’nin Çan ilçesindeki fabrikasında kurduğu Atölye Kale’de hayat buldu. El emeğiyle tek tek üretilen 15.000 adet seramik karo, İtalyan seramik sanatçısı Alexandra Khuen-Belasi’nin özel formülü ile sırlandıktan sonra kırmızı rengini aldı. Özel rengi ve tasarımıyla AKM’ye büyüleyici bir hava katan ‘Kırmızı Küre’ yıl boyunca sanatseverleri ağırlayacak.

tabanlioglu mimarlik tasarimi istanbul ataturk kultur merkezi akm mimarisi yenilenen yuzu ve kirmizi kure opera salonu

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından binanın tarihsel özelliklerine bağlı kalınarak, yeniden tasarlanan AKM’nin giriş salonunun tam ortasında konumlanan Kırmızı Küre'nin içinde 2 bin 38 kişilik opera salonu yer alıyor.

kaleseramik kale atolye el emegi uretimi akm kirmizi kuresini olusturan ozel seramik parcalari

15.000 parça seramik Kale Atölye’de tek tek el emeğiyle üretildi

Proje ve tasarım ekibinin, farklı renk ve modeller üzerinde yaptığı yüzlerce denemenin ardından nihai ürün seçildi. ‘Kırmızı Küre’nin yapımında kullanılan ve üç farklı model olarak tasarlanan 15.000 adet özel seramik parçasının her biri el emeğiyle tek tek üretildi. Yaklaşık 3,5 ay aralıksız süren çalışmalarda modelleme, kalıplama, sırlama, pişirim, ambalaj ve kalite kontrol işlemleri için özel olarak kurulan 18 kişilik bir ekip, gece gündüz çalıştı. 

istanbul akm kirmizi kurenin yuzeyini olusturan kaleseramik urunu uc boyutlu kirmizi seramik karolar

İtalyan seramik sanatçısının özel formülü ile karolar sırlandı

Üretim aşamasında uzun ve titiz işlemlerden geçirilen üç boyutlu seramik karolarının her biri Atölye Kale’de yüzey kontrolleri yapılarak, ince bir zımpara işlemiyle temizlendi. Küreye can alıcı rengini ise, İtalyan seramik sanatçısı Alexandra Khuen-Belasi verdi. 

istanbul ataturk kultur merkezi akm kaleseramik el urunu kirmizi sirli seramik karolarla kaplanmis kirmizi kure opera salonu

Khuen-Belasi tarafından geliştirilen ve özel bir reçete ile üretilen sır, tüm karolara tek tek uygulanarak, kırmızı rengi almaları sağlandı. Yüzeyleri sırlanan seramik karoları daha sonra her biri 2 metreküp büyüklüğündeki 4 adet Kamara fırında 1.000 °C üzerindeki sıcaklıkta pişirildi. Büyüleyici rengine kavuşan seramikler, ilk aşamasından son aşamasına kadar tüm süreçte görev yapan özel ekipler tarafından kalite kontrolleri yapılıp, ambalajlandı. Tasarımı ve şıklığı ile benzersiz bir güzelliğe kavuşan seramik karolar son olarak, AKM’nin kalbinde birleştirilerek, büyüleyici ‘Kırmızı Küre’ye dönüştü.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler