icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Evde Renk Terapisi

Yaşam alanlarını görsel ve duygusal olarak değiştirecek güce sahip renklerin enerjilerini içeriye alıyoruz!

  • 11 Ekim,2021
  • 5 dk okuma
  • Bu içerik 1180 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Eğer renkler fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal dünyamızı derinden etkileyebilecek kadar güçlüyse onları hayatımıza mutluluk getirmeleri ve bizi iyileştirmeleri için de kullanabiliriz. Her rengin yaşamda karşılık bulduğu bir iletisi var. Bazıları huzurlu ve sakin, bazıları ise dinamik ve kıpır kıpır duyguları çağrıştırıyor. Renk ve duygu arasındaki bu bağ, mekânda enerjiyi harekete geçiriyor. Yaşam alanlarını görsel ve duygusal olarak değiştirecek güce sahip renklerin enerjilerini içeriye alıyoruz.

Evde Renklerin Gucu Banyo Karo Seramik Duvar Dosemesi

Renklerin gücüne inanın

Renk harmonileri zihinsel, fiziksel ve ruhsal anlamda biz farkında olmadan hayatımıza ortak olurlar. Kullandığımız her renk ruhumuzla, bedenimizle ve aklımızla yakından ilgilidir. Bir anlamda bizimle konuşmaya başlar. Bazı renkleri çok sevmemizin ve bilinçsizce elimizin sürekli o renge gitmesinin sebebi de budur. Bazı dönemlerde maviyi çok severken bir anda siyaha tutkun oluruz. Çünkü her renk bir frekans sayısıyla bedene taşınır. Üzerimize giydiğimiz kıyafetler gibi yaşadığımız mekânda kullandığımız renkler de bizi bedensel ve ruhsal olarak etkiler. “Güçlüyüm ve ayaktayım” diyen iç korunma mekânizması devreye girdiğinde her şey bir anda siyah olur ve dış etkilere karşı beyin savunma sistemini çalıştırır. Maskülen stilde döşenmiş bir evde siyah rengin baskın olmasının sebebi de budur. Şifa vermesi için renkleri kullanmak ise çok eski çağlardan beri bilinen bir terapi yöntemi. Kromoterapi olarak da bilinen renk terapisi bazı renklerin enerjiyi harekete geçirdiğini savunur. Gökkuşağının yedi renginin kullanıldığı terapi yönteminde amaç zihin ve bedeni tedavi etmektir.

Evlerimizde rengin yeri

Evlerimizde sakin ya da parlak renkler kullanmak konusunda seçim yapmamız gerekse bile neden her ikisini de kullanamayalım? Sıcak ve ışıklı renkler, -sarı, şeftali ve pembe- dikkati dışarı vererek fiziksel aktiviteyi artırarak insanı tetikte tuttuklarından el becerisi gerektiren yerlerde kullanılabilirler. Aslında renk seçimi bir noktaya kadar kültürümüzün getirdiği şartlara bağlıdır. Örneğin Latin milletleri parlak renkleri severken, İskandinav ülkelerinde yaşayanlar daha donuk renkleri tercih ederler. Ilıman kuşakta her iki tarz da kullanıldığından daha kapsamlı düşünebiliriz. Kimileri, evlerinde yeşil halı ve mavi tavanla, orman görüntüsü yaratmayı seçerken diğerleri rahatlık ve güvenliğin altında, mağara ya da sığınak tarzı samimi bir ortam yaratabilirler. Kimileri ise tamamen amaca yönelik olarak mutfak ve banyoda siyah ve beyaz gibi fonksiyonel temel renkleri kullanabilirler. Doğal olanın peşinden gidenler ise daha çok Akdenizli izler taşıyan banyoları ve eski tarz, taze pişmiş ekmek ve baharat kokan country mutfakları tercih edebilirler.

Mavi Renkli Banyo Mekani Gorseli

Renklerin bedenimizdeki titreşimleri

Her renk kendine özel dalga boyuna sahiptir, bu yüzden her rengin enerjisi de farklıdır. Tıpkı insanların da renkler gibi kendilerine özel enerjileri olması gibi…

  • Kır­mı­zıy­la, ya­şa­ma se­vin­ci­ni
  • Tu­run­cuy­la, ne­şe­yi, e­ner­ji­yi
  • Sa­rıy­la, bil­ge­li­ği, kon­sant­ras­yo­nu
  • Ye­şil­le, gü­ve­ni, cö­mert­li­ği, hu­zu­ru, is­tik­ra­rı, şi­fa­yı
  • Ma­viy­le, iç din­gin­li­ği­ni, sev­gi­yi, sez­gi­le­ri
  • La­ci­vert­le, uyu­mu, ba­şa­rı­yı, sa­kin­li­ği
  • Mor­la, ruh­sal­lı­ğı, den­ge­yi, ken­di­ne gü­ve­ni
  • Be­yaz­la, saf­lı­ğı, te­miz­li­ği, saf ışı­ğı uyandırırız.
Banyoda Enerjik Organik Dogal Renk Kullanimi

Enerjiyi yükselten renkler

Renklerle terapi söz konusu olduğunda mekânın kullanıcıları ve bulunduğu lokasyon öncelik taşıyor. Kalabalık bir cadde üzerindeki bir ev ya da ofisin daha sakin renklerde tasarlanması gerekir. Bu dışarıdaki kaostan korunmak için de son derece faydalıdır. Aynı ev ya da ofis dağ etekleri, orman ya da şehrin dışındaki bir kasaba gibi sakin bir çevrede bulunuyorsa, burada daha canlı renklere gidilebilir. Kırmızı, turuncu gibi renkler iştah açar, eğer rejimdeyseniz kırmızı bir Amerikan servis sizi zor durumda bırakabilir, siyah bir Amerikan servis ise iştahınızı kapatacaktır. Yatak odalarında genel olarak çok fazla canlı renk dinlenmemize engel olacaktır. Buralarda genel olarak toprak tonları kullanabiliriz. Sınava girecek çocukların odalarında zekâ ve konsantrasyon rengi sarı ve tonlarını, banyonuzda ise günlük stresle başa çıkmada yardımcı turkuaz ve tonlarını kullanabilirsiniz..

Siyah Banyo

İç mekânlarda siyah renk

“Siyahın zeminde kullanımı, üzerindeki mobilyaları öne çıkarır. Özellikle metalik dokulardan pirinç, krom, bakır ve bronz tonlarında mobilyalar, siyah zemine sahip mekânlara gösterişli bir görünüm katar. Dekorasyon profesyonelleri olarak biz siyahı bir renk olarak değil, tarafsızlık olarak tarifleriz. Çünkü o her renkle uyum içinde eşleşebilir, lacivertle bile. Işığı yansıtmadığı için vurgulamak istemediğiniz şeyleri gizlemek veya kamufle etmek için mat siyah rengi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca enternasyonaldir, Japonya’da son derece saygı gören siyah mekânlar İskandinavya’da son zamanlarda beyazın alternatif olarak çok popülerdir, ayrıca eklektik atmosferlerde de çok sık yer alır. İtalya zaten siyahtan asla vazgeçemez. Siyahı kullanmak istiyorsanız zeminde tercih etmenizi öneririm çünkü duvarlarda gerçekten de mekânı küçülten bir çember yaratabilir. Sık sık karanlık ve kasvetli olduğunu düşünürüz, ancak sıcak renklerle kullanıldığında sofistike ve gizemli olabilir. Daha sportif bir aksan istiyorsanız onu daima beyaz veya kemik tonlarıyla buluşturmalısınız, bunun için de en uygun alanlar mutfak ve banyolardır.” Mimar Ozan Ekşi, Sem Collections

Siyah Beyaz Tonlu Banyo Mekani

Dekorasyonda siyah tonların önemi

“Her şeyden önce siyahın karakter profilini iyi çizmek gerekiyor. Siyah daima sert, güçlü, domine, cesur, kuralları zorlayan, riski seven ve cinsiyetsizlik özelliklerini taşır. Dolayısıyla kullanıldığı mekânlara da aynı yüksek volümü getirir. Siyahı bir yerde görerek kendi mekânınıza uygulayamazsınız; ilham alarak aplike edemezsiniz çünkü siyah kullanmak en az kendi kadar cesaret ister. Depresyona yöneltir, odayı karartır gibi yorumlara karşı savaşacak gücünüz olmalıdır. Ancak bu savaşları aşıp siyahtan vazgeçmezseniz, benzerine sıklıkla rastlanmayan, son derece stil sahibi bir başlangıç yapmış olursunuz. Gerçekçi ve kusurları saklamayan yönü, işlevselliği ortadan kaldırır. Yani kullanımı zordur ama bir o kadar da üzerindeki her şeyi yüceltir. Siyah bir fona yerleştirilmiş ahşaplar öne çıkar, metaller ışıldar, aydınlatmalar adeta birer mücevher gibi parlar. Ayrıca siyah, daima iddialı dekorasyon ekollerinin ve dönemlerin temsilcisi olmuştur. Avangard ve art deco gibi zamansızlığa ulaşan dekorasyon süreçlerinin temel rengi olarak bilinen siyah, prensiplere saygılı tasarım, mükemmel işçilik ve kusursuz uygulama ister.” Mimar Şebnem Buhara

Siyah Beyaz Renkli Banyo Mekani Gorseli

Siyah & Beyaz banyolar

Açık renk büyük, koyu renk küçük gösterir kuralını çoktan unuttuk gitti. Moda dünyası siyahtan nasıl vazgeçemiyorsa, mekan tasarımcıları da siyahın yarattığı güçlü etkinin yerini dolduramıyorlar. Baştan aşağı siyah tonlarına bürünmek, giyinirken güvenli, şıklık garantili ve asil bir duruş katabilir size. Ama konu dekorasyon olduğunda durum biraz farklı olur. Cesaret sahibi analitik bir göz ve dekorasyonda renk dengesinden anlayan bir gusto ile siyahı baş aktör seçerek, iç mekanda sofistike bir atmosfer yaratabilirsiniz. Siyah bir fonda ahşaplar öne çıkarken, metaller ışıldar, aydınlatmalar ise bir mücevher gibi parlar. Bu renk daima iddialı dekorasyon ekollerinin temsilcisi olmuştur. Aynı rengi farklı parlaklıklarda kullanmak, dekorasyonda doğru dengeyi yaratmanıza yardımcı olur. Bu yüzden gri fırça darbeleriyle siyahı yumuşatmak mümkün. Ama siyah ve beyaz bir banyoya, 3. bir renk katmak istiyorsanız, gold ve bakır dokunuşlarla en ideal lüks duruşu yakalarsınız.  

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler