icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Dekorasyonda Bordür Fırtınası

Klasik tarzda mutfak ve banyolarda stili güçlendiren, detay olmasına rağmen odak yaratarak dikkat çeken seramik ve porselen karo bordürler, son dönemin en hızlı çıkış yapan trendlerinden biri oldu.

  • 12 Nisan,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 895 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Klasik stilde banyo ve mutfakların en öne çıkan özellikleri, detaylardaki renk ve desenleriyle temayı anlatan öğelere sahip olmalarıdır. Bu fark kimi zaman mobilyaların formlarında, kimi zaman batarya ve armatürlerde, kimi zaman aydınlatmada, kimi zaman tekstil gibi tamamlayıcı aksesuarlarda ortaya çıkar. Ancak stili vurgulayan en önemli unsur, mekanın bazı olan zemin ve duvar seramiklerinde, hatta detay gibi görünen bordürlerinde gizlidir. Örneğin bir banyonun pastoral bir hava kazanması için tüm duvarlarını çiçek gravürlü karolarla kaplamak istemeyebilirsiniz; ancak zarif bir şekilde uzanan çiçekli bordürler de, temanın ne olduğunu karşıya rahatlıkla aktarabilir.

Parlayan geometrik bordürler

Mutfak tezgahının arka fonunda mevcut mobilya renklerini tamamlayıcı nitelikte ancak mekana biraz daha hareket katabilecek bir fon isteyenler, geleneksel geometrik formlarda seramikler seçerek, atmosferin temposunu yükseltebilirler. Bu uygulama bozuk düzen de uygulanabilir (çarpraz), simetrik de olabilir; arka fon yekpare kaplanabilir veya çift sıra da uygulanabilir. Burada önemli olan, bordürün formu ve parlaklığıdır. Çanakkale Seramik ailesinin Orientile koleksiyonundan Aya, altı farklı renkteki parlak karo seçeneği ile bunun en ideal örneklerinden biri deriz.

Geçmişten geleceğe yürüyen çiniler

Tüm dünyada kendi hikayelerini yazmış, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya kadar uzanmış, Türk kültüründe de kendine büyük yer bulmuş çini karolar, son dönemin en yaygın trendlerinden biri olarak tekrar gündemde. Klasik veya mekana vintage bir karakter katmak isteyen modern mekanların da liste başı olan bu karolar, günümüz mutfak ve banyolarında zeminden duvara kadar her noktasına ulaşabilmekte. Küçük ölçekli çini karolarla mekana bordür uygulayabilmek çok kolay. Bu da mutfaklarda tezgah ardında, banyolarda ise duvarlarda veya zemin göbeklerinde sağlanıyor. Çininin nostaljik etkisini mutfak ve banyolarında isteyenler Çanakkale Seramik'ten Pera ve Ornament koleksiyonlarını, Kalebodur'dan ise Royal Gallery-Pattern serisini yakından tanımalılar.

Odak noktası yaratan bordürler ve panolar

Geleneksel uygulamalarda bir hat üzerinde tekrar eden ve alanı ikiye bölerek sınır oluşturan, bu sayede iki farklı seramik karonun rahatça kombinlenmesini sağlayan bordürler, günümüzde, daha büyük alanlara uygulanarak, bir desen odağı oluşturmaya yardımcı olmakta. Artık bordürler, kombin sınırlarını çizmiyor, birer dekor olarak pano halinde uygulanıyor. Bu da uygulanan alanı mekanda bir odak noktası haline getiriyor. Klasik mutfaklarda, özellikle floral veya damask desenlerle yapıyan bu tasarımlar, ocak arkasına veya pişirme-hazırlık tezgahının arka fonunda yer buluyorlar. Banyoda ise boş bir duvarın tamamına ya da duş/küvet bölümünün tümüne uygulanarak, banyonun temasını güçlendirir bir desen olarak stile yön veriyorlar. Bu sayede seramik karolardan bir pano da oluşabiliyor. Bunun en başarılı örneklerinden biri Çanakkale Seramik'in Romantica serisi. Modernist bir koleksiyon olan Romantica'nın floral desenli gravürleri ile hem stile bir denge kazandırmakta, hem de sade bir mekana dikkat çekici bir yüzey odağı sağlamakta. Bunun bir diğer örneği ise yine Çanakkale Seramik'in Fiore serisinde karşımıza çıkıyor. Mermer doku üzerine tasarlanan serinin floral dekor seçenekleri, yalın bir atmosfere doğanın içinden bir açı taşırken, mekanı yormayan ve onunla bütünleşen bir duygusallık eklemekte.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler